+387 (0) 65-924-924

suprs@suprs.org

Pratite nas:

ЕВРОПЉАНИ БИРАЈУ ЕВРОПСKИ МЕД

Početna ЕВРОПЉАНИ БИРАЈУ ЕВРОПСKИ МЕД

ЕВРОПЉАНИ БИРАЈУ ЕВРОПСKИ МЕД

EBA.png | Savez udruženja pčelara Republike Srpske
ЕВРОПЉАНИ БИРАЈУ ЕВРОПСKИ МЕД

Текст преузет са web сајта Савеза пчеларских организација Србије
www. spos.info

ЕВРОПЉАНИ БИРАЈУ ЕВРОПСKИ МЕД

Стручни тим Европског пчеларског савеза (ЕБА), у консултацији са стручњацима за квалитет меда, припремио је важан текст за све потрошаче меда широм Европе, о томе зашто је важно за конзумирање бирати мед са територије географске Европе.

Текст није уперен ни против кога, само смо желели да истакнемо предности европског меда за европског потрошача. Такође, овим текстом позивамо све државе Европе да под хитно изађу у сусрет захтевима Европског пчеларског савеза, те да реше проблем фалсификата меда, јер је пчеларство Европе угрожено. Због све јаче нелојалне конкуренције и тржишног притиска фалсификованог односно лажног меда који је преплавио Европу, пчелари масовно губе интерес да гаје пчеле. Ако се тај тренд настави и наредних месеци, Европа ће остати без пчела, јер пчеле без пчелара не могу опстати. Мед се може увести, али се опрашивање пољопривредних култура не може увести. То би довело до драматичног поскупљења хране, даљег раста инфлације и уништења здравствено исправне исхране нашег становништва. Текст ће бити послат и свим посланицима европског парламента, руководству ЕУ, а позивамо националне пчеларске савезе свих земаља географске Европе, да га хитно упуте надлежнима у својим земљама. Ситуација је алармантна, нема више времена за чекање. Такође позивамо и све преостале пчеларске савезе Европе да се придруже ЕБА до 10. априла ове године, те да направимо још јачи фронт за борбу за опстанак пчела и пчеларства. 

 

ЕВРОПЉАНИ БИРАЈУ ЕВРОПСKИ МЕД

Бирањем европског меда помажете пчеларима да задрже интерес гајења пчела и тако допринесу опстанку пчела. Дивљи опрашивачи десетковани су интензивном пољопривредом, а медоносна пчела је силом прилика постала малтене једини опрашивач, и то ће бити само дотле док пчелари имају симболичног интереса да гаје пчеле. Без пчелара нема пчела, јер би без њих нестале за мање од две године услед деловања паразита пчела које не би имао ко да сузбија.
Европљани знају да европски пчелари поштују правила традиционалне производње, водећи бригу о пчелама, те потрошачима испоручују безбедни мед врхунског квалитета.
Европски прописи обезбеђују високе хигијенске стандарде производње меда. Европске пчеле се не третирају антибиотицима и другим у Европи забрањеним агенсима, па је и могућност загађења меда искључена.
Европски мед садржи антиоксиданте, минерале и пробиотске бактерије очекивано прилагођеније нашем организму.
Територија географске Европе даје мед неупоредиво бољег квалитета и ароме од увозних медова, због своје чисте природе и вода.
Бирањем европског меда подижете квалитет свих домаћих пољопривредних производа који захтевају опрашивање, јер опрашивање се не може увозити као мед.
Бирањем европског меда помажете очување природе и европског биодиверзитета, јер пчеле поред гајених, опрашују и огроман број дивљих култура које обезбеђују ланац исхране у дивљој природи.

     Додавање европског меда у јела, подржава културно наслеђе и вековна кулинарска искуства која доприносе нашем здрављу и враћају нас природи. Доказано је да додавање меда у јела доприноси бољем усвајању хранљивих материја из тих јела у нашем организму.
Бирањем европског меда смањујете загађење природе повезано са превозом на велике удаљености, као и коришћењем енергената у процесу фалсификовања меда. Насупрот томе, пчеларење унапређује животну средину и користи само домаће природне ресурсе, ни у чему не зависи од увозних инпута.
Бирањем европског меда подржавате локалне пчеларе, смањујете инфлацију и одлив капитала из Европе.
Пчелари европских земаља (и из ЕУ и ван ЕУ) су основали Европски пчеларски савез (ЕБА) који се бори за квалитет меда и уклањање фалсификата са тржишта, штитећи и потрошаче и пчеларе кроз одбрану аутентичности европског меда. ЕБА тражи да се установи јединствени метод за утврђивање природности меда на тржишту Европе. »Мед« који нису направиле пчеле није мед!
Бирањем европског меда једете прави пчелињи мед. Европска комисија је објавила да је скоро 50% увезеног меда фалсификат. Највећу гаранцију квалитета имате када набављате мед директно од пчелара вашег краја, а ако га набављате у трговини, пазите на државу порекла, јер је најсигурнији мед са територије географске Европе. Већина фалсификата је обичан шећерни сируп са додацима, пчеле тај лажни мед најчешће нису ни виделе, он служи само за превару потрошача и профит фалсификатора.
Фалсификовани мед доноси ризике по здравље потрошача, јер се током фалсификовања у њега додају чак и жива сода (жива или каустична сода), вештачки ензими (који се додају и у тзв, веганскимедкоји заправо не постоји, јер нема меда без пчела), вештачке ароме, вештачке боје, шећери ниског квалитетаУ таквом лажном меду нема ни мало биолошке вредности коју пчелињи мед пружа људском организму, због чега га и једемо. Зато се пчелињи производи све више успешно користе у апитерапији (грана комплементарне медицине заснована на науци и богатој традицији).

 

Европски пчеларски савез