+387 (0) 65-924-924

suprs@suprs.org

Pratite nas:

Američka gnjiloća nije sramota, sramota je ne prijaviti

Početna Američka gnjiloća nije sramota, sramota je ne prijaviti

Američka gnjiloća nije sramota, sramota je ne prijaviti

Američka trulež legla.jpg | Savez udruženja pčelara Republike Srpske

Američka gnjiloća je bolest koja se ne liječi. 

Američka gnjiloća pčelinjeg legla je zarazna, teška bolest pčelinjeg legal čiji je uzročnik bakterija Paenibacillus larvae veličine samo cca 0,004mm. Gnjloća je bolest poklopljenog i ne poklopljenog legla ali treba znati kako starenjem legla ličinke postaju “otpornije” na bolest (Woodrow, 1941), ali i činjenicu da trutovi i matice unutar zaražene zajednice nisu imuni na ovu bolest.
Spore američke gnjiloće poklopljenog i nepoklopljenog legla su izuzetno toplinski stabilne i vrlo su otporne na hemijska sredstva. Same spore mogu i nakon dugotrajnog mirovanja indukovati infekciju koja će se ubrzo proširiti na cjeli pčelinjak. Zarazu možete prenijeti preko rukavica ili druge opreme koju ste koristili na nekom drugom pčelinjaku.
Zaraza se najčešće širi pčelarskim zaraženim priborom, voskom, zaraženim satnim osnovama, premještanjem okvira iz jedne u drugu košnicu, hranjenjem pčela zaraženim medom… a kako zaražena zajednica postepeno slabi postaje meta pa se ista širi i preko grabeži. Kako bi izbjegli zarazu i njeno širenje potrebno je prije svega znati prepoznati moguće simptome ove opasne bolesti. Na poklopcima legla se javljaju tamnosmeđe mrlje koje nastaju propadanjem ličinke. Sam poklopac ima ulegnuće jer se uvlači prema dubini stanice.
Ukoliko se poklopcu skine gornji sloj nailazi se na uginulu ličinku koja je u početku stadija svijetložute boje dok starenjem ista poprima smeđu boju. U otprilike tri do četri sedmice propala ličinka se raspada i prelazi u ljepljivu tvar koja se razvlači u nit.

Američka trulež pčelinjeg legla, dobra veterinarska praksa na pčelinjaku

Kako i zašto uzorkovati materijal za potrebe dijagnostike pogledaj te OVDJE