+387 (0) 65-924-924

suprs@suprs.org

Pratite nas:

EU zabranila još jedan pesticid opasan za ljude i pčele

Početna EU zabranila još jedan pesticid opasan za ljude i pčele

EU zabranila još jedan pesticid opasan za ljude i pčele

 | Savez udruženja pčelara Republike Srpske

EU zabranila još jedan pesticid opasan za ljude i pčele

Nakon što su zemlje EU-a prošle godine zabranile upotrebu pesticida klotianidina na otvorenom, imidakloprida i tiametoksama zbog štetnog uticaja na centralni nervni sistem insekata, uključujući i pčele, 22.10.2019. donešena je odluka da se zabrani i četvrtu neonikotinoidnu supstancu – tiakloprid.
Evropska agencija za sigurnost hrane (EFSA) je objavila analizu te supstance u januaru ove godine, posebno naglašavajući zabrinutost zbog njenog prodiranja u podzemne vode.
Zaključeno je ujedno da nema dovoljno podataka da bi se procijenio rizik izloženosti ostacima te supstance za ljude, kazala je portparolka agencije. Nemoguće je procijeniti i rizik za ptice, sisare, vodene organizme, pčele i biljke koje nisu cilj njegove primjene.

EFSA je saopšila da je pad populacije pčela u proteklim godinama povezan i s upotrebom pesticida u poljoprivredi.
Pčele igraju važnu ulogu u oprašivanju usjeva pa je njihov pad populacije pokrenuo zabrinutost za privredu i za snabdijevanje hranom. Ove godine iz francuskog poljoprivrednog udruženja MODEF-a su upozorili da pčele masovno izumiru zbog promjena klime, napominjući da je ugrožena i prozvodnja meda.