+387 (0) 65-924-924

suprs@suprs.org

Pratite nas:

Kako uzorkovati uzorke za dijagnostiku američke kuge pčelinjeg legla

Početna Kako uzorkovati uzorke za dijagnostiku američke kuge pčelinjeg legla

Kako uzorkovati uzorke za dijagnostiku američke kuge pčelinjeg legla

gnjiloca_legla_americka.jpg | Savez udruženja pčelara Republike Srpske
Američka gnjiloća je bolest larvenog stadiuma razvoja medonosne pčele

 

Američka gnjiloća je bolest larvenog stadiuma razvoja medonosne pčele Apis mellifera drugih Apis spp., izazvana sa Paenbacillus larvae. Uzročnik oboljenja je vrsta bakterije koja je u stanju proizvesti više od milion spora u svakoj inficiranoj larvi. Spore su ekstremno otporne na toplotu i različite vrste hemijskih supstanci i mogu ostati infektivne mnogo godina u materijama iz promijenjenih dijelova uginulog legla u košnicama, pčelinjim proizvodima i pčelarskoj opremi. Jedino su spore u stanju izazvati oboljenje larvi. Oboljela pčelinja zajednica polako brojčano slabi, jer leglo ugiba, te nema dovoljne prinove mladih pčela. Zajednica na kraju posve propada. Bolest ima tendenciju brzog širenja te se u kratkom vremenskom razdoblju može proširiti na udaljenosti i veće 3 km od mjesta gdje se bolest pojavila, što uveliko zavisi od uslova spoljašnje sredine i pčelarske prakse.

 

Klinička slika američke gnjiloće je vrlo različita i zavisi od genotipa uzročnika koji je izazivač patološkog procesa, vremena trajanja infekcije kao i od jačine zajednice u kojoj se infekcija dešava.

 

Dijagnostika infekcija se bazira na identifikaciji patološkog agensa i prisustvu kliničkih simptoma bolesti. Postoji razlika obzirom na izbor uzorka u dijagnostičkom pristupu odnosno, da li se radi o potvrdi klinički oboljele zajednice na pčelinjaku ili o monitoringu zajednica u toku programa prevencije bolesti koja se naziva  RANA DIJAGNOSTIKA AMERIČKE GNJILOĆE.

 

Zabranjena je preventivna i terapijska upotreba bilo kojeg antibiotika u kontroli i terapiji američke truleži legla, što opravdava perventivno dijagnostičko djelovanje za kog vjerujemo da će biti dugoročna usvojena praksa za sve veći broj pčelara. U Republici Srpskoj razvijen je vrlo specifičan način kontrole u kom se ne koriste antibiotic već mjere uništavanja i preventivnog detektovanja. Sigurni smo da je to za nas najbolji model u kontroli bolesti koji se sprovodi od 2010. godine.

 

Sve preventivne dijagnostičke mjere su besplatne za pčelara jer troškove dijagnostike ove zarazne bolesti subvencionira Ministarstvo poljoprivrede šumarstva i poljoprivrede, Republike Srpske.

 

Sumnju na bolest može postaviti pčelar, veterinar, veterinarski inspektor, ali se konačna dijagnostika završava labaratorijskom potvrdom uzročnika bolesti koja je za sve slučajeve zakonska obaveza.

 

Ovlaštena institucija, JU Veterinarski institut Republike Srpske “Dr. VasoButozan“ Banja Luka, (VIRSVB) Branka Radičevića 18, ima akreditovanu metodu za pouzdanu dijagnostiku ove bolesti po standardu ISO 17025.

 

Još jednom, pozivamo sve nosioce aktivnosti u kontroli i suzbijanju američke gnjiloće, (truleži, kuge) da u okviru svojih nadležnosti koje obavljaju pomognu što efikasnijem suzbijanju ove zarazne bolesti pčela.

 

Dr Violeta Santrač

 

Kako uzorkovati uzorke za dijagnostiku američke kuge pčelinjeg legla možete pročitati OVDJE