+387 (0) 65-924-924

suprs@suprs.org

Pratite nas:

Konferencija – “Projekat razvoja seoskog preduzetništva i poljoprivrede”

Početna Konferencija – “Projekat razvoja seoskog preduzetništva i poljoprivrede”

Konferencija – “Projekat razvoja seoskog preduzetništva i poljoprivrede”

 | Savez udruženja pčelara Republike Srpske

Sarajevo, Međunarodni centar za djecu i omladinu
28.09.2021. u Sarajevu je održana konferencija povodom početka “Projekta razvoja seoskog preduzetništva i poljoprivrede”, (Rural Enterprises and Agricultural Development Project – READP) koju su organizovale jedinice za koordinaciju poljoprivrednih projekata Ministarstva poljoprivrede Republike Srpske i Ministarstva poljorivrede FBiH u saradnji sa Međunarodnim fondom za razvoj poljoprivrede (IFAD). Projekat će trajati 5 godina (2022. – 2027.), a ukupna vrijednost projekta je oko 55.000.000 KM.
Cilj konferencije je bio da se učesnicima predstavi novi projekat i pruže inforamacije o ciljevima projekta, predstave iskustva drugih razvojnih partnera koji djeluju u istom sektoru i prikažu dostignuća prethodnog Projekta razvoja konkurentnosti u ruralnim područjima koja su relavantna za novi projekat.
Od novog projekta se očekuje da poveća prihode siromašnih domaćinstava (posebno žena i mladih) kroz njihovo angažovanje u prfitabilnim agro-biznisima i kroz kroz stvaranje prilika za njihovo zapošljavanje.
Projektni cilj je da se direktno pomogne oko 8650 i indirektno 5000 siromašnih domaćinstava.
Kako je projekat koncentrisan na pod-sektore voća, povrća, ljekovitog i aromatičnog bilja i šumskih plodova, a do nekog stepena stočarstva i pčelarstva, predsjednik Saveza udruženja pčelara Republike Srpske Damir Barašin, je donatore i prisutne upoznao sa stanjem u sektoru pčelarstva kao i perspektivama, te zatražio veću podršku za pčelare i pčelarstvo kao vrlo perspektivne grane. Prisutni su upoznati sa značajem pčela, kako sa ekonomskog apekta tako i sa ekološkog. Izražena je zahvalnost na realizaciji prethodnog projekta nabavke start paket za pčelare početnike. Sa predstavnicima jedinice za koordinaciju poljoprivrednih projekata Ministarstva poljoprivrede Republike Srpske je dogovoreno da se radi pod-sektorska analiza za oblast pčelarstva.