+387 (0) 65-924-924

suprs@suprs.org

Pratite nas:

Konferencija predsjednika pčelarskih saveza regiona

Početna Konferencija predsjednika pčelarskih saveza regiona

Konferencija predsjednika pčelarskih saveza regiona

 | Savez udruženja pčelara Republike Srpske

Slovenija-Brdo pri Lukovici


U organizaciji pčelarskog saveza Slovenije (Čebelarska zveza Slovenije) 18.09.2021. je održana Koneferencija predsjednika pčelarskih saveza regiona. Konferenciji su prisustvovali Boštjan Noč, predsjednik Pčelarskog saveza Slovenije sa saradnicima, Rodoljub Živadinović, predsjednik Saveza pčelarskih organizacija Srbije, Željko Vrbos, predsjednik Hrvatskog pčelarskog saveza, Hajrudin Šabić, predsjednik Saveza pčelara Unsko-Sanskog kantona, Damir Barašin, predsjednik Saveza udruženja pčelara Republike Srpske, dr Dražen Lušić, Medicinski fakultet Sveučilišta u Rijeci i doc.dr Mojca Korošec, Biotehnički fakultet Ljubljana.
Učesnici konferencije su diskutovali i iznijeli problematiku stanja sa patvorenim medom na tržištu zemljama iz kojih dolaze. Uzmajući sve diskusije u obzir i veličinu problema sa kojim se susreću pčelari i potrošači, učesnici konferencije traže od Evropskog parlamenta da štiti interese građana EU i zahtjevaju da se direktiva o medu mijenja u smislu da se na ambalaži mora tačno navesti porijeklo meda kako se potrošači ne bi dovodili u zabludu. Ukoliko med dolazi iz više zemalja, mora se tačno navesti iz koji zemalja potiče. Uporedo sa rješavanjem pravne regulative, konstatovano je da se mora dodatno raditi na edukaciji potrošača kako bi prepoznali kvalitet domaćeg meda i dodatno promovisao rad lokalnih pčelara.

Profesor Norberto Garsija, predsjednik Komisije za ekonomiku pčelarenja Svjetske pčelarske federacije (APIMONDIA) je prisutne upoznao sa tokovima uvoza i izvoza meda kako zemalja regije tako i pojedinim zemljama EU.

Učesnici konferencije su pored radnog dijela imali priliku da se uvjere u ogroman turistički potencijal koji ima Slovenija u apiturizmu. Brojni završeni projekti ali i oni koji su u završnoj fazi, Sloveniju i Slovenački pčelarski savez svrstavaju u sam svjetski vrh kada su u pitanju promocija pčelarstva i uopšte odnos prema pčeli. Posebno nas je zadivio odnos i saradnja lokalnih zajednica u ovom slučaju Ivančna Gorica i Višnja Gora, sa Savezom pčelara Slovenije što za rezultat ima predivne projekte kao što je Kuća kranjske pčele koji je zaista teško riječima opisati.