+387 (0) 65-924-924

suprs@suprs.org

Pratite nas:

Rezultati istraživanja štetnosti pesticida ne mogu da budu tajna

Početna Rezultati istraživanja štetnosti pesticida ne mogu da budu tajna

Rezultati istraživanja štetnosti pesticida ne mogu da budu tajna

 | Savez udruženja pčelara Republike Srpske

Evropski sud (ECJ) odlučio je da Evropska agencija za sigurnost hrane (EFSA) mora da objavi sve studije o rizicima za nastanak raka koje izaziva glifosat.

Sud se složio s argumentima Kluba zastupnika Zelenih/ESS-a o postojanju javnog interesa za transparentnost koji prevazilazi tvrdnje kompanija poput „Monsanta“ kako se studije o rizicima za rak, koje se koriste u procesu odobravanja glifosata, ne mogu objaviti zbog zaštite komercijalnih interesa kompanija.

U navedenom sudskom slučaju, zastupnici Zelenih/ESS-a u Evropskom parlamentu žalili su se u maju 2017. godine zbog neobjavljenih dokumenata na osnovu kojih se vrši postupak odobravanja pesticida. Evropska agencija za sigurnost hrane (EFSA) prethodno je izjavila da je glifosat klasifikovan kao nekancerog na osnovu neobjavljenih studija, uključujući i onih „Monsantovih“.

Ova odluka je prekretnica i pobeda za sve one koji zagovaraju veću transparentnost u procesu donošenja odluka na nivou EU. Sud je jasno dao do znanja da u ovom slučaju tajnost u zaštiti poslovnih interesa nije opravdana. EFSA sada mora da objavi izveštaje agrohemijskih divova o toksičnosti svojih proizvoda, kako bi naučnici i javnost mogli da procene opasnosti koje ti pesticidi predstavljaju za ljudsko zdravlje i okolinu. Od sada će javnost i nezavisni naučnici moći da vide kako agrohemijska industrija kreira vlastite izveštaje o sigurnosti svojih proizvoda koji su potrebni za proces autorizacije istih kao što je to bio slučaj kod glifosata. Zahvaljujući objavljivanju svih dostupnih studija u budućnosti, nezavisni naučnici će moći donesu naučne zaključke o proceni pesticida. Od izuzetne je važnosti da imamo regulatorni sistem koji deluje u interesu zdravlja ljudi, bioraznolikosti i okoline, a ne u interesu kompanija – kaže zastupnik Zelenih i član Odbora za zaštitu okoline, javno zdravlje i sigurnost hrane Evropskog parlamenta Davor Škrlec.

 

Izvor: agrobiznis.hr